Del artiklen på
Kommentar af: Kevin Cochrane, markedsansvarlig hos Vultr
Startups og små danske virksomheder har længe brugt de store hyperscalere til at skabe og tilbyde services til deres kunder. Fordelene har været mange. Til at begynde med er det billigt, teknologien er tilgængelig og hurtigt anvendelig, og der er konstant nye teknologiske innovationer, som danske startups og små virksomheder kan drage fordel af i deres produktudvikling.
Men hvad der starter som en overkommelig og fleksibel løsning, kan hurtigt blive til et problem for mange virksomheder. De tre største hyperscalere – alle med base på den amerikanske vestkyst – har i dag 67 % af den globale markedsandel. De tiltrækker virksomheder med lave priser i starten, men efterhånden som kunderne vokser og integrerer sig i de proprietære platforme, stiger omkostningerne. Den manglende konkurrence resulterer i, at prissætningen blandt de store hyperscalere næsten er identisk, hvilket skaber en ugunstig situation for mange virksomheder. Undersøgelser peger på, at over 90 % af beslutningstagerne i IT-virksomheder mener, at de har omkostninger forbundet med cloud-kapacitet, som de helt kunne have undgået.
Vultr er selv en cloud-udbyder, og vi er naturligvis interesserede i at vinde kunder fra de store hyperscalere – det er klart. Men vi er også opstået som en reaktion på det nuværende cloud-marked, hvor virksomhederne ofte bliver fanget i dyre og lukkede løsninger. Og det er vi ikke alene om at mene.
Dominans hæmmer europæiske virksomheder
Cloud-markedets aktuelle indretning betyder nemlig, at nordamerikanske konkurrenter har en fordel i forhold til adgangen til nye teknologier fra de store cloud-udbydere. Da virksomhederne er baseret i USA, lanceres nye innovationer typisk først i Nordamerika, hvorfor amerikanske virksomheder ofte opnår et forspring på 6-12 måneder i produktudviklingen. Hen over sommeren har den nu forhenværende konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, kritiseret flere amerikanske tech-giganter for at tøve med at lancere deres produkter på det europæiske marked.
Et andet problem for danske virksomheder er datasuverænitet. Typisk centraliserer de traditionelle hyperscalere databehandlingen og sammenkæder deres datacentre. Det betyder, at for at få adgang til de kapaciteter, som danske virksomheder betaler for, skal de acceptere, at deres data forlader Danmark. Derudover bliver danske virksomheder negativt påvirket af de højere båndbreddeomkostninger, der opstår, når de vokser og har brug for mere computerkraft, da de befinder sig længere væk fra datacentrene, hvor størstedelen af kapaciteten er placeret.
Det bør du overveje, når du vælger din cloud-løsning
Så hvad skal danske startups og små virksomheder gøre? Ifølge standarddefinitionen er der faktisk 10 virksomheder i verden (nogle hævder endda 25), der kvalificerer sig som hyperscalere og dermed har evnen til at levere computerkraft, lagringstjenester og netværk, der kan skaleres op og ned i hele verden, hvilket giver startups og små virksomheder mulighed for at udvikle og levere teknologi og tilbud. For at virksomhederne får mest muligt ud af deres løsning, bør de være særligt opmærksomme på:
- Om udbyderen lancerer nye teknologier samtidigt over hele verden.
- Hvorvidt cloud-udbyderen prioriterer databeskyttelse og ikke udnytter kundernes data til egne formål.
- At analysere det langsigtede omkostningsbillede. Hvad sker der med omkostningerne, når virksomheden vokser, og hvordan vil udviklingen af nye forretningsområder påvirke prisen?
- At vælge udbydere, der arbejder med open source. Dette reducerer risikoen for lock-in til en enkelt udbyder og gør det lettere at skifte tjenester, når det er nødvendigt.
Ved bedre at evaluere cloud-udbydere kan danske startups og små virksomheder sikre en mere bæredygtig fremtid for deres teknologiplatform.