Mandag begynder overenskomstforhandlingerne på industriens område. Forud for forhandlingerne kommer en ekspert med sit bud på, hvor stor en lønfremgang lønmodtagerne kan se frem til.
toggle-overlay#showOverlay” data-overlay-id=”byline-overlay-0″ data-overlay-type=”byline”> Cecilie Aagaard Hansen
Mandag starter overenskomstforhandlingerne, hvor der skal forhandles overenskomst for i alt 850.000 private lønmodtagere. Det er CO-industri og DI, der åbner ballet, og i løbet af de kommende dage vil flere parter slutte sig til forhandlingsbordet.
Den nye overenskomst skal afløse den seneste aftale fra 2023, som gælder frem til den 1. marts i år.
Og spørger man professor ved Økonomisk Institut ved Aarhus Universitet, Michael Svarer, er der ingen tvivl om, at lønmodtagerne kan se frem til en lønstigning.
»Dansk økonomi har det rigtig godt. Beskæftigelsen er rekordhøj, ledigheden er lav og der en god konkurrenceevne i dansk økonomi. Så alle de makroøkonomiske vilkår er til stede for at kompensere lønmodtagerne,« siger han.
Han tilføjer, at den faldende inflation betyder, at lønstigningerne ikke vil blive så store, som man tidligere har set. Men hans vurdering lyder, at en reallønsstigning på 1 – 1,5 procent er realistisk.
Foruden lønnen er emner som pension og mere fleksibilitet i arbejdslivet også på dagsordenen.
»Historisk har arbejdstagerne ønsket en større grad af fleksibilitet. Man har blandt andet forhandlet en fritvalgsordning, som betyder, at man for eksempel kan vælge at have flere fridage fremfor mere i løn. Det vil være naturligt at forvente, at lønmodtagerne kommer med et ønske om mere fleksibilitet, men jeg tør ikke udtale mig om, hvad det mere præcist betyder,« forklarer han.
Hvad angår pension vurderer økonomiprofessoren, at de politiske udmeldinger fra Christiansborg kan få betydning i forhandlingerne.
»Socialdemokratiet har været ude at sige, at de gerne vil se på, om pensionssystemet er skruet rigtigt sammen. Derfor kunne en diskussion til forhandlingerne være, om man skal have nogle mere fleksible muligheder for at trappe ned, når man nærmer sig pensionsalderen,« siger han.
Jyllands-Postens erhvervsanalytiker Kenneth Praefke har lavet en analyse af forhandlingerne forud for dagens begivenheder. Den kan du læse her.