ANNONCE: Det kræver omhyggelig planlægning og opmærksomhed til detaljer at lave en professionel hjemmeside. Det kan være tidskrævende, men det kan bestemt også bringe afkast med sig.
Del artiklen på
Hjemmesider kan nemlig være med til at øge virksomhedens troværdighed, forbedre kundetilfredsheden blandt jeres besøgende og maksimere konverteringsraterne for, hvad end I anser som værende konverteringer.
Der er for mange ting at nævne hertil, end hvad én artikel kan gennemgå. Men her er de parametre, der afgør, om en hjemmeside virker professionel eller ikke, og som du selv kan gå i gang med at vurdere/optimere på din egen hjemmeside.
Det grundlæggende design og brugerfladen
At få lavet en professionel hjemmeside handler lige så meget om at få lavet en velfungerende hjemmeside. Et godt sted at starte ved at sikre sig, at man har et solidt fundament af det grundlæggende design på plads. Disse elementer er nemlig vigtige for slutbrugeren og for hvordan de oplever både intuitiv navigation og visuelt tiltalende interaktioner, der tilsammen fremmer en positiv brugeroplevelse.
Der er flere elementer, som du kan overveje at kigge ind i på din egen hjemmeside, men nedenstående gennemgår vi de to, som vi vurderer vigtigst, når det kommer til design og brugerfladen.
Brugervenligt layout
Et intuitivt layout er afgørende for at sikre, at brugere nemt kan navigere på hjemmesiden og finde de informationer, de søger. Det kan også betyde, at der ikke er forstyrrende elementer på siden, der gør brugerens oplevelse direkte værre, end hvis disse elementer aldrig var implenteret.
Intuitivt design betyder i bund og grund, at hjemmesidens opbygning og navigationsstruktur er udformet således, at brugeren instinktivt ved, hvordan de skal interagere med siden – uden behov for yderligere instruktioner.
Dette kan du opnå gennem en klar og logisk organisation af indholdet. For eksempel ved folk godt, at de skal trykke på “Blog” eller “Vidensunivers” i menuen, hvis de vil navigere hen til en hjemmesides artikler. Derudover kan du også bruge velkendte symboler såsom pile, der forklarer folk visuelt, hvilke knapper der kan interageres med.
Responsivt design
De officielle tal er inde og de siger, at mere end halvdelen af alle brugere på internettet bruger mobilen frem for andre enheder. Det betyder, at hvis din hjemmeside er grim på en mobil eller på en tablet, så taber den sin professionalitet.
At have et responsivt design betyder, at hjemmesiden automatisk tilpasser sig forskellige enheder og skærmstørrelser – fra desktops til smartphones og i nogle tilfælde endda også til Smart TV’s. Dette er vigtigt for at sikre dine brugere en ensartet brugeroplevelse på hjemmesiden uanset enheden, som de måtte anvende.
Her er nogle af de elementer, der indgår i at skabe et responsivt design:
- Flydende layouts: Anvendelsen af procentbaserede breddeindstillinger, som tillader elementer på siden at tilpasse sig forskellige skærmstørrelser. Vær dog opmærksom på at dette kan have en negativ indflydelse på hjemmesidens hastighed, hvis det overbruges.
- Fleksible billeder: Dette er et term for billeder, der skalerer korrekt for at passe ind i det “rum” på hjemmesiden, den er smidt ind i, uden at forringe sidens læsbarhed eller indlæsningstid. Billedet bliver, hvor det er og hopper altså ikke rundt, når du går fra en computer til en mobil.
- Brydningspunkter: Forudbestemte skærmstørrelser hvor hjemmesidens layout ændres for at tilbyde den bedste visuelle præsentation og brugeroplevelse. Her kan du bestemme, hvornår designet skal ændres afhængigt af, hvor stor/lille brugerens skærm er. Dette er en bedre løsning ift. hjemmesidens hastighed sammenlignet med flydende layouts.
- Tekststørrelser og knapper: Justering af tekststørrelser, knapdimensioner og andre interaktive elementer for at forbedre læsbarheden og brugervenlighed på små skærme. Knapper skal helst heller ikke være for tæt på andre klikbare elementer.
- Tilgængelighed: Sikring af at alle funktioner er tilgængelige på touchskærme og at navigationslinks er lette at klikke på selv på mindre enheder. Her er der også en hel dimension af at gøre sin hjemmeside handicapvenlig, sådan at specielle softwares kan benyttes på den – for eksempel skærmlæsere.
Sikkerhed
Når det kommer til sikkerheden på en hjemmeside, så kommer der en række teknologier med, som du bør kende til. Uden at blive for teknisk bør du som minimum kende til nedenstående begreber:
HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). En udvidelse af HTTP, der anvender SSL/TLS-protokollen til at kryptere data, der sendes mellem brugerens browser og hjemmesiden, hvilket sikrer, at data ikke kan blive opfanget eller manipuleret under transmission.
Datakryptering. Kryptering af følsomme data både under transmission (såsom HTTPS) og når dataene er lagret, for at beskytte dem mod at blive læst eller misbrugt, hvis de kommer i de forkerte hænder.
Sikre login-processer: Anvendelse af stærke autentificeringsmetoder som tofaktorautentifikation, komplekse adgangskoder og regelmæssige ændringer af adgangskoder for at minimere risikoen for uautoriseret adgang.
Indhold af høj kvalitet
Udover designet på hjemmesiden spiller indholdet også en vigtig rolle på en professionel hjemmeside. Designet kan være nok så flot og intuitivt, men hvis indholdet er subpart, så kommer du ingen vegne online.
Her skal du ideelt set både forsøge at gøre dine brugere engageret på samme tid med at gøre den forståelig og optimeret efter søgemaskiner.
Engagerende og relevant indhold
Engagerende og relevant indhold er blot den type materiale på en hjemmeside, der ikke alene fanger og holder fast i brugerens opmærksomhed, men også tilbyder værdi gennem informativt, interessant og anvendeligt indhold.
Det kunne for eksempel være fængende tekster, interessante billeder, informationsrige infografikker osv. Når du skal vurdere, om indhold er engagerende eller relevant for dine brugere, så kan du stille dig selv disse spørgsmål:
- Er indholdet målrettet mod din målgruppe?
- Tilbyder indholdet værdifuld information?
- Er indholdet opdateret og baseret på pålidelige kilder?
- Er indholdet visuelt appellerende og letforståeligt?
- Engagerer indholdet brugeren interaktivt?
- Fremmer indholdet deling og diskussion?
Søgemaskineoptimeret (SEO)
For at trække trafik til hjemmesiden skal indholdet også være optimeret for søgemaskiner. Dette er en hel disciplin for sig, som I ideelt set hyrer nogen til at klare for jer – om det så måtte være internt i virksomheden eller via et dedikeret bureau.
Der er dog nogle ting, som du allerede kan kigge på nu, der kan hjælpe jer på vej og som minimum giver bedre vilkår for at optimere siden yderligere i fremtiden.
Inkludér relevante søgeord i jeres tekster
Indarbejd søgeord relateret til jeres produkt/service naturligt i vigtige dele af din tekst. Disse inkluderer titlen, underoverskrifter, introduktionen og den resterende brødtekst. Brug også gerne synonymer og relaterede termer for dit søgeord sådan teksten kommer til at lyde naturlig.
Optimér meta-tags
Meta-tags er de tekster, som du ser ude i Googles søgeresultater. Her er den korte, blå tekst kaldt en “meta titel” og den længere, grå tekst under kaldes en “metabeskrivelse”. Disse kan du optimere selv og dermed bestemme, hvad der skal stå ude i Google, når din hjemmeside dukker op på forskellige søgeord.
Tilføj alt-tekst til dine billeder
Alt-tekst står også for “Alternativ tekst” og er næsten ligesom en billedbeskrivelse. Forskellen er blot, at Google bruger denne tekst til at vurdere, hvad et billede handler om. Uden den kan Google måske slet ikke forstå dit billede. Derudover bruger skærmlæser-softwares også alt-tekster til at læse højt for blinde eller synsbesværede på hjemmesider.
10/4 2024