Installatørvirksomheder oplever et stigende fokus på bæredygtighed i branchen, der især er drevet af øgede forventninger fra både offentlige og erhvervskunder. Det viser PwC’s brancheanalyse for installatørvirksomheder
77 % af virksomhederne i installatørbranchen oplever et stigende fokus på bæredygtighed.
Udover et øget fokus fra offentlige og erhvervskunder har de kommende krav til bæredygtighedsrapportering medvirket til det øgede fokus på bæredygtighed.
Derudover viser PwC’s brancheanalyse, at over halvdelen af ejerlederne arbejder med bæredygtighed.
Flere nævner initiativer som omstilling fra fossile brændstoffer til eldrevne køretøjer og fremhæver også deres sociale ansvar gennem oplæring af en betydelig andel lærlinge.
– De stigende krav til bæredygtighed fra både kunder og lovgivning er en klar drivkraft, men mange installatørvirksomheder ser også mulighederne i at være på forkant.
– At investere i grøn omstilling og sociale initiativer er blevet en vigtig del af deres forretningsstrategi, siger Jannick Kjersgaard, revisor og partner i PwC.
– Vi ser en klar tendens til, at bæredygtighed ikke længere blot er et konkurrencemæssigt fortrin, men en nødvendighed for at imødekomme kundernes krav og de kommende lovgivningsmæssige ændringer.
– Installatørvirksomhederne tager dette ansvar alvorligt, hvilket blandt andet ses i investeringer i grøn omstilling og sociale initiativer som oplæring af lærlinge.
68 % angiver nu, at bæredygtighed spiller en rolle i indkøbet af materialer, hvilket er en stigning på 23 procentpoint sammenlignet med el-installatørerne i 2023.
Ejerlederne i brancheanalysen ser optimistisk på fremtiden, og flere end halvdelen forventer vækst i omsætningen, ligesom to ud af tre forventer en stigning i antallet af medarbejdere det kommende år.
– Det er positivt at se, at så mange ejerledere forventer vækst i både omsætning og medarbejderstab. Samtidig oplever mange virksomheder dog udfordringer som mangel på kvalificeret arbejdskraft og et øget administrativt pres, blandt andet som følge af nye krav til rapportering.
– Det kræver, at virksomhederne tænker langsigtet og tilpasser sig for at fastholde deres vækstpotentiale, siger Jannick Kjersgaard.
87 % af de adspurgte nævner mangel på arbejdskraft i branchen som en udfordring.
I installatørbranchen har 30 % af virksomhederne gennemgået et ejerskifte inden for de seneste tre år, og 29 % forventer et ejerskifte inden for de næste fem år.
Når ejerlederne bliver spurgt om den ideelle overdragelse, peger langt de fleste på salg til større aktører i branchen frem for generationsskifte til ansatte eller familiemedlemmer.
– Vi ser en klar tendens til konsolidering i branchen, hvor mange ejerledere vælger at sælge til større virksomheder.
– De stigende krav til dokumentation og rapportering gør det sværere for mindre aktører at stå alene, samtidig med at større virksomheder har et strategisk ønske om at udvide deres servicepalet og dække flere behov for kunderne, siger Jannick Kjersgaard.
Analysen er udarbejdet på baggrund af de seneste tilgængelige årsrapporter for virksomheder i installatørbranchen herunder el-installatører og vvs- og blikkenslagerforretninger.
De mindste virksomheder har mulighed for ikke at oplyse omsætningens størrelse, hvorfor de naturligt ikke vil indgå i de beregnede nøgletal, der er baseret på omsætning.
Udover at udregne relevante nøgletal er der foretaget 31 interviews med ejerledede installatørvirksomhed fordelt i hele landet.
Hele analysen kan downloades her.
-dc