- 09/01/2025 KL. 15:32
Jyllands-Postens politiske nyhedsbrev: Statsministeren indkalder partiledere til møde om Grønland. Lars Boje Mathiesen vil være bilejernes mand i Folketinget, og redaktionen holder øje med Wammens deadline for socialdemokratisk pensionsmelding.
toggle-overlay#showOverlay” data-overlay-id=”byline-overlay-0″ data-overlay-type=”byline” src=”https://imgproxy.jyllands-posten.dk/HrNN87B2A3-7-KG4kf34gkNUkPN48b8LInAwq_XU54c/plain/https%3A%2F%2Fbilleder.jyllands-posten.dk%2Fpictures%2Fimage%2F14289748%2Fax1qnp%2FALTERNATES%2Fbyline%2Fkristian-stoffer-nielsen-jpg”>
toggle-overlay#showOverlay” data-overlay-id=”byline-overlay-0″ data-overlay-type=”byline”> Kristian Stoffer Nielsen
Godeftermiddag, kære læser.
Du læser Jyllands-Postens politiske nyhedsbrev: Politisk overblik.
Det udsendes alle hverdage kl. 15:30 direkte fra Christiansborg.
Du kan kvit og frit skrive dig op til at modtage nyhedsbrevet lige her.
I aften har statsminister Mette Frederiksen (S) indkaldt Folketingets partiledere til et møde i statsministeriet.
Det kan næppe overraske, at Grønland er på dagsordenen. For man kan roligt sige, at de seneste dage har været dramatiske for rigsfællesskabet.
Lillejuleaften genoplivede USA’s kommende præsident, Donald Trump, pludseligt sine velkendte drømme om amerikansk ejerskab over Grønland.
Tirsdag aflagde Trumps søn, Donald Trump Jr., så Grønlands hovedstad Nuuk et »privat« visit.
Her delte Jr. delte sin fars røde ”Make America Great Again”-kasketter ud til de lokale og bød på frokost på et hotel i byen.
Under sønnikes besøg gav Trump den gas på sit sociale medie, hvor han skrev flere opslag om, at Grønland skal være en del af USA.
»Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at vi kommer dertil,« lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), mens udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) opfordrede til, »at vi lige holder hovedet koldt«.
Forud for aftenens møde kritiserer De Konservatives formand, Mona Juul, regeringen for at have været utydelige i forhold til rigsfællesskabet under de seneste dages tumult.
»For Konservative er det helt centralt, at vi får en forsikring om, at regeringen arbejder for at styrke rigsfællesskabet, i den situation vi står i,« siger Juul om aftenens møde til Ritzau.
Til TV2 siger Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, at regeringen har udvist »ekstrem udygtighed« i dens svar på Trumps ageren.
Messerschmidt forventer, at regeringen får styr på situationen og forsikrer amerikanerne om, at USA er Danmarks vigtigste allierede, og at Danmark sikrer Arktis sammen med grønlænderne.
Der er to afgørende årsager til, at statsministeren har indkaldt til møde i sit ministerie, forklarer vores politiske analytiker, Niels Th. Dahl.
Først og fremmest er det normal praksis, at regeringstoppen opdaterer Folketingets partiledere i større sager af national betydning. Det skete også under coronakrisen og i Ukrainekrigens tidlige dage.
»Det andet er, at situationen lige nu er skrøbelig,« siger vores analytiker.
»Regeringen forsøger at nedtone alvoren udadtil. Derfor har regeringen en meget stor interesse i at forsøge at kontrollere al den information, der flyder ud fra Danmark.«
Og »jo mere man kan indvie partilederne i regeringens overvejelser, jo større er sandsynligheden for, at de ikke siger noget, som efter regeringens opfattelse kan skade Danmark,« vurderer Th. Dahl.
2. Lars Boje Mathiesen vil være bilejernes mand i Folketinget
Klimaforandringerne drives ikke af mennesker.
Covid-19-vaccinerne var ikke tilstrækkeligt afprøvede, før de blev sprøjtet ind i danskernes overarme.
Og danske bilejere er jaget vildt.
Det påstår Lars Boje Mathiesen i det seneste afsnit af Jyllands-Postens politiske podcast: Under gulvtæppet.
Lars Boje er inviteret i studiet af vores politiske analytiker, Niels Th. Dahl, til en snak om sit nye parti: Borgernes Parti.
For nylig fik partiet indsamlet de godt 20.000 underskrifter, det kræver at blive opstillingsberettiget til folketingsvalg.
I podcasten løfter Lars Boje også sløret for, hvilket bogstav partiet har søgt om at få på stemmesedlen til næste valg.
»Vi har søgt om at få bogstavet ”H”,« røber partilederen over for vores politiske analytiker.
Det seneste parti med det bogstav, var venstrefløjspartiet ”Danmarks Humanistiske Parti”, bemærker Niels Th. Dahl.
»Så er det også tid til, at det bogstav bliver brugt ordentligt,« svarer Lars Boje.
Borgernes Parti vil fjerne topskatten, arbejdsmarkedsbidraget, kapital- og aktiebeskatning, arveafgiften og sænke selskabsskatten.
Og fordi Lars Boje efter eget udsagn er »bilejernes mand«, skal registreringsafgiften på biler også sløjfes.
»Jeg elsker biler,« siger Lars Boje.
Partilederen mener, at bilister har været et »jaget folkefærd i alt for mange år,« og at de nu har fået en ven i ham på Christiansborg.
Lars Boje har endnu ikke de fulde overblik over, hvad partiets forslag kommer til at koste på bundlinjen, men anslår, at der er skattelettelser for mellem »150 og 200 mia. kr.« i partiets program.
Det synes Lars Boje ikke, er mange penge, »når man tænker på, at vi har verdens højeste skattetryk i Danmark,« lyder det i podcasten.
3. Wammens deadline for socialdemokratisk pensionsmelding
Socialdemokratiet har gentagne gange afvist at give klare svar på, hvad de vil med danskernes pension.
Både hvad de konkret vil. Men også hvornår de ville forklare, hvad de vil.
Men nu stiller finansminister Nicolai Wammen pludseligt en klar deadline.
»Vi har sat en klar retning – og vi kommer inden næste valg med vores bud på, hvordan det kan indrettes,« siger han i et interview med Børsen.
Siden statsminister Mette Frederiksen (S) i august meldte ud, at Socialdemokratiet ønsker en mere »retfærdig« pensionsmodel, er hun og partiet blevet presset fra flere kanter.
Både regeringskammeraterne i Venstre og Moderaterne samt SF har efterspurgt klare svar på, hvad og hvornår.
Nu gør Nicolai Wammen så det, hans formand hidtil har nægtet.
Det overrasker min kollega Christian Bigum, som har dækket pensionsspørgsmålet tæt:
»Blandt politiske iagttagere har man ellers spekuleret i, om Socialdemokratiet ville holde pensionsspørgsmålet åbent henover næste valg. Ligesom partiet gjorde med lønstigninger til offentligt ansatte ved sidste valg: Lover brede forbedringer uden at blive konkrete nok til, at nogen føler sig overset.«
Det var alt, hvad jeg havde til dig i dagens udgave af Politisk overblik. Læs med i alle hverdage, hvor jeg udfolder dagens vigtigste politiske historier med perspektiv og analyse fra vores redaktion.
Send mig en mail på kristian.s.nielsen@jp.dk, hvis du mener, jeg overser noget interessant.
Med venlig hilsen
Kristian Stoffer Nielsen