10. jan. 2025 kl. 13:44
Arbejdstilsyn har givet to strakspåbud til Flemløse Biogas, efter at tre døde, og flere blev såret ved arbejdsulykke i november.
Susanne Junker
Arbejdstilsynet har givet to strakspåbud til den fynske virksomhed Flemløse Biogas, hvor et betontag under konstruktion den 26. november styrtede sammen.
Tre blev dræbt, mens seks personer blev kvæstet under det 750 ton tunge tag.
Nu viser en aktindsigt til Jyllands-Posten, at Arbejdstilsynet siden har opdaget mangler ved arbejdet hos Flemløse Biogas: Myndigheden har 10. december 2024 givet et strakspåbud for, at der ikke er blevet udarbejdet en lovpligtig plan for sikkerhed og sundhed på byggepladsen, ligesom byggepladsen ikke er blevet anmeldt til Arbejdstilsynet.
Fagforbundet 3F har tidligere kaldt ulykken den værste i bygge- og anlægsbranchen i mindst 30 år. De dræbte og tilskadekomne var ansatte, der kom fra Rumænien, Polen og Belgien. De var i alderen 19-49 år.
Ifølge dokumenterne fra Arbejdstilsynet arbejdede otte personer på taget, da det styrtede sammen. De faldt cirka 24 meter ned, mens en person, der gik inde i siloen, blev ramt.
Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra direktør og hoved-ejer, Kurt Brusgård Poulsen, men til TV2 Fyn siger han:
»Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Det er en byggeleder, der har styret byggeriet for mig. Og det er noget, han har styret med den tyske entreprenør. Så snart, jeg har fået et overblik over, hvorfor ulykken er sket, vil jeg udtale mig om det.«
Det er lovpligtet at anmelde byggearbejde, der vurderes at vare over 500 manddage. Det er også lovpligtigt at udarbejde en plan for sikkerhed og sundhed på en byggeplads, hvor der er mere end to arbejdsgivere og mere end 10 personer beskæftiget.
Det skal ske allerede inden arbejdet går igang, og planen skal være tilrådighed for ansatte på pladsen på dagen for første spadestik.
Udenlandske firmaer byggede silo
Direktøren for Flemløse Biogas har tidligere forklaret, at de omkomne og kvæstede ikke var ansat hos Flemløse Biogas. De var i stedet ansat hos udenlandske firmaer, som biogas-virksomheden havde hyret til at opføre siloen.
– Vi har ikke noget med byggeriet at gøre som sådan. Vi har købt et færdigt anlæg, hvor der er et tysk firma, der er hovedentreprenør. De har en belgisk underentreprenør til at bygge den konkrete tank, har Kurt Brusgård Poulsen tidligere udtalt til Ritzau.
Han har også fortalt, at ingen af biogas-anlæggets egne ansatte var tilstede, da ulykken indtraf, da det skete efter fyraften.