- 10/01/2025 KL. 19:00
Alle transporter med dyr i den tyske delstat Brandenburg er omgående blevet forbudt. Det sker efter udbrud af en ekstremt smitsom og frygtet husdyrsygdom.
toggle-overlay#showOverlay” data-overlay-id=”byline-overlay-0″ data-overlay-type=”byline” src=”https://imgproxy.jyllands-posten.dk/gCEGXMLDV8ewvfqKgzcu0UyNm0e1CxU3BlrHELz4e28/plain/https%3A%2F%2Fbilleder.jyllands-posten.dk%2Fpictures%2Fimage%2F11240955%2F7oai7i%2FALTERNATES%2Fbyline%2Flars-attrup-jpg”>
toggle-overlay#showOverlay” data-overlay-id=”byline-overlay-0″ data-overlay-type=”byline”> Lars Attrup
For første gang i 24 år er der nu udbrud af den frygtede husdyrsygdom mund- og klovsyge nær Danmark.
Sygdommen er ekstremt smitsom, og ældre landmænd kan endnu huske, hvordan gård efter gård på Fyn i begyndelsen af 1980’erne blev tømt for køer, der blev aflivet og gravet ned.
De tyske myndigheder har netop meddelt, at der er konstateret udbrud af sygdommen i en besætning med bøfler nær Berlin. Alle dyr i besætningen er omgående aflivet, og situationens alvor understreges af, at alle dyretransporter i hele delstaten Brandenburg er forbudt i foreløbig 72 timer.
»Der er indført 72 timers standstill for alle dyretransporter. Dvs. at ingen transporter må køre igennem delstaten Brandenburg eller rundt i den,« oplyser dyrlæge Jan Dahl, chefkonsulent for fødevaresikkerhed, veterinære forhold og risikoanalyse hos Landbrug & Fødevarer.
Han understreger, at:
»Der er tale om en ekstremt smitsom sygdom, som er luftbåren og derfor langt mere smitsom end svinepest. Hvis det er store besætninger, der bliver ramt, kan smitten sprede sig over mange kilometer.«
Mund- og klovsyge rammer, som navnet siger, klovbærende dyr.
»Kvæg er mest modtagelige for smitten, men udskiller til gengæld ikke så meget smitte. Grise er ikke så modtagelige, men udskiller til gengæld mere smitte,« forklarer Jan Dahl.
Udbruddet i Berlin får i første omgang konsekvenser for en del danske dyretransporter. Danmark eksporterede i 2024 omkring 7,4 mio. smågrise til Tyskland og 7,3 mio. til Polen. Hvis transportforbuddet i Brandenburg kun varer 72 timer, kan det håndteres uden væsentlige problemer. Hvis det forlænges, vil det give noget besvær, da en del ruter skal omlægges nord eller syd om delstaten.
Værre bliver det selvsagt, hvis sygdommen spreder sig til andre delstater. Det kan skabe alvorlige udfordringer for dansk landbrug, da mere end halvdelen af alle danske smågrise eksporteres, og stort set alle sendes via Tyskland.
Alt det er dog for intet at regne mod en situation, hvor smitten spreder sig til Danmark. Sker det, vil lande uden for EU lukke for import af dansk kød, hvilket vil være katastrofalt for en virksomhed som Danish Crown.
I fugleflugtslinje er der omkring 200 km fra Berlin til Gedser og 400 km til grænsen ved Padborg.
Det kan virke som en komfortabel sikkerhedsmargen, men med mund- og klovsyge kan man ikke tage det for givet. I begyndelsen af 2001 kom et udbrud af mund- og klovsyge helt ud af kontrol i Storbritannien. Sygdommen spredte sig som en steppebrand fra grænsen til Skotland og hele vejen ned til Essex i det sydøstlige England. Vigtige eksportmarkeder som USA, Japan og Rusland reagerede ved at lukke for import af kød fra hele EU, og situationen eskalerede, da sygdommen sprang over kanalen til Frankrig og Holland.
Da briterne gjorde regnskabet op efter 2.000 udbrud, var omkring 6 mio. dyr blevet aflivet og en stor del brændt på gigantiske bål.
»Min forventning er, at markederne uden for EU nu i en periode vil lukke for import af tysk kød. Reaktionen fra markederne var mere markant i 2001, fordi udbruddet kom ud af kontrol og spredte sig til flere lande,« vurderer markedsanalytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer.
Den tyske eksport er reduceret betragteligt, siden landet blev ramt af afrikansk svinepest, så formentlig vil sanktionerne få begrænset indvirkning på markederne.
Tanken om et udbrud i Danmark får især kvægbønderne til at gyse:
»For vores branche er et udbrud af mund- og klovsyge det ultimative skrækscenarie. Det er vildt smitsomt, og det er ubehageligt, at det nu er rykket så tæt på,« siger Kjartan Poulsen, formand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.
Lars Attrup, f. 1969, er erhvervsreporter på Finans. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 1997 og har siden da været ansat som skrivende reporter på Morgenavisen Jyllands-Posten. I de første år var Lars knyttet til avisens Indlandsredaktion og var ansvarlig for blandt andet bladets dækning af kommunalstof. Siden 2000 har han været en del af holdet på Jyllands-Postens Erhvervsredaktion. Her har Lars gennem mange år dækket landbruget og fødevareindustrien og emner, der er relateret til disse brancher. Herunder: globale fødevarekriser, råvarebørser, miljø, grøn energi samt EU’s landbrugs- miljø- og energipolitik. Lars har adskillige gange rejst kloden rundt med rygsæk.