- 15/01/2025 KL. 18:25
- For abonnenter
I løbet af 2024 lukkede over 400 af de gamle beværtninger i England og Wales. Billedet er det samme i Danmark.
Der skal helst være modne, midaldrende kvinder ved pumperne bag bardisken, som er på fornavn med de lokale gæster. En gårdhave er rar til de lune dage.
Men indretningen indenfor skal være fra den victorianske periode – masser af træ og udsmykkede spejle på væggene.
Og så skal en god ale serveres i et jordbærrødt porcelænskrus i stedet for i et glas. Således opnår man den optimale smagsoplevelse.
George Orwell er mest kendt for sin dystopiske fremtidsroman ”1984”, men han skrev bl.a. også artikler til The Evening Standard, herunder det nu klassiske essay ”Moon under Water”, der opridser de krav, Orwell havde til den ideelle pub.
Meget er sket siden 1946, og det er kun gået én vej med pubberne. Ned. Fra at være en bærende institution i lokalsamfundet eller en forlænget dagligstue er det nu en truet kulturarv. Og det går stærkt.
De seneste mange år har man oplevet publukninger på stribe. Fra 2000 til 2019 faldt antallet på landsplan med 22 pct.
Coronaen gjorde ikke noget godt for udviklingen, og en ny analyse foretaget af ejendomsselskabet Altus Group viser, at det samlede antal værtshuse i Storbritannien er faldet til lige under 39.000. Dette inkluderer værtshuse, der står tomme og til leje.
Stigende omkostninger
Ifølge analysen blev 412 værtshuse revet ned eller ombygget til andre formål i løbet af 2024. Mere end 34 pubber om måneden lukkede sidste år, hvilket markerer det hurtigste fald, siden pandemien ramte industrien hårdt i 2021. I alt har pubsektoren mistet mere end 2.000 pubber siden starten af 2020 ifølge nyhedsbureauet AP.
Faldet kommer på et tidspunkt med generelt stigende leveomkostninger i Storbritannien og kunder, der bruger færre penge pga. af bl.a. højere realkreditrenter og huslejer.
Fra april 2025 vil nye politisk vedtagne forslag desuden medføre øgede omkostninger for mange værtshusejere. Alex Probyn fra Altus Groups advarer ifølge AP om, at mange pubber ikke længere vil være levedygtige på grund af stigende arbejdsgiverbidrag, højere mindstelønninger og reducerede skattelettelser for virksomheder.
»Mange værtshusejere frygter, at det kan blive deres sidste år,« siger Alex Probyn.
Værtshusene kæmper med rekruttering. Arbejdstiden er ikke forenelig med et familieliv, og lønnen er lav.
Kæmper med rekruttering
Den nye bølge af lukninger skyldes også, at en skattefritagelse, der blev indført under pandemien, nu ophæves. Fra 2020 til 2022 var værtshusene fritaget for ejendomsskat, hvilket normalt koster dem omkring 13 mio. kroner årligt. I 2023 steg afgifterne på vin også med 20 pct. Derudover er inflationen steget.
»Det har ramt både kunderne, som ikke længere har råd til at gå på værtshus, og værtshusene, som har oplevet voldsomme stigninger i udgifterne til energi og råvarer,« siger Victoria Wells til det franske dagblad Le Monde. Hun er professor ved University of York og ekspert i branchen.
Selvom publukninger er accelereret de seneste år, har reduktionen stået på i lang tid. I 1992 var der 62.000 pubber i England og Wales. Det betyder, at næsten 4 af 10 værtshuse er forsvundet på 30 år.
»Værtshusene kæmper med rekruttering. Arbejdstiden er ikke forenelig med et familieliv, og lønnen er lav,« siger Victoria Wells.
Flere lukkedage
Før brexit blev ledige stillinger besat af arbejdere fra Øst- og Sydeuropa, men deres antal er faldet drastisk, da de nu skal have en dyr arbejdstilladelse for at få ret til at blive i Storbritannien.
Det er ikke usædvanligt, at pubber lukker midt på ugen på grund af mangel på personale. Det er heller ikke usædvanligt at holde køkkenet lukket, fordi den daglige leder ikke er i stand til at rekruttere kokke.
London er det sted i Storbritannien, hvor man i dag har færrest pubber pr. indbygger. Årsagerne er mange. I London bliver pubber på fordelagtige adresser gerne solgt og forvandlet til dyre lejligheder.
London har desuden et rigt udvalg af andre vandingshuller, herunder cocktails på 29. etage med udsigt, elegante hotelbarer, caféer og meget andet. Efterspørgsel på alkoholfri drinks er de senere år også steget.
Udviklingen kender man også herhjemme, hvor flere og flere af de brune værtshuse forsvinder.
Allerede abonnent? Log ind her
Stoler du på det, du læser?
I en tid med et fragmenteret mediebillede og alternative sandheder har vi brug for et sted, hvor du kan stole på det, du læser. Det kan du hos Jyllands-Posten. God journalistik koster penge, og som abonnent bidrager du med at støtte de troværdige nyheder.
Med venlig hilsen
Marchen Neel Gjertsen ansvarshavende chefredaktør, Jyllands-Posten
Prøv 3 mdr. for 99 kr.
Fast intropris for 3 mdr. til nye kunder, der ikke har været kunder hos Jyllands-Posten de seneste seks mdr. v/betaling med kreditkort el. MobilePay. Fortsætter som løbende abonnement til 99 kr. pr. måned efter de første 3 mdr. Kan opsiges til udgangen af en betalingsmåned. Mindstepris for 3 mdr. er 99 kr. Fortrydelsesret i medfør af forbrugeraftaleloven – læs mere her.