nytherfra.dk
Saturday, July 19, 2025
  • ERHVERVSNYT
  • ØKONOMI
  • INNOVATION
  • VIRKSOMHEDSPROFILER
No Result
View All Result
nytherfra.dk
  • ERHVERVSNYT
  • ØKONOMI
  • INNOVATION
  • VIRKSOMHEDSPROFILER
No Result
View All Result
nytherfra.dk
No Result
View All Result
Home VIRKSOMHEDSPROFILER

Vi hører ofte om luftforurening udendørs. Men du risikerer at indånde skadelige partikler i dit eget hjem

by
19. January 2025
in VIRKSOMHEDSPROFILER
128 5
0
Vi hører ofte om luftforurening udendørs. Men du risikerer at indånde skadelige partikler i dit eget hjem
152
SHARES
1.9k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

  • 18/01/2025 KL. 18:00

Vi hører ofte om den skadelige luftforurening udendørs. Men det er en god idé også at vende blikket mod vores egne køkkener, mener ekspert i indeklima. Emhætten har nemlig meget stor betydning for vores sundhed.

Har du ikke en emhætte – eller glemmer du at tænde den, du har – kan det gå ud over dit helbred, lyder det fra ekspert i indeklima Kåre Press-Kristensen. Arkivfoto: Paul Skovbakke Hansen

Måske tænker du over det, når du cykler langs en trafikeret vej eller løber en tur i en af de større byer: At du udsætter din krop for bittesmå, skadelige partikler fra luftforurening, som er svær at undslippe. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen viser beregninger, at luftforureningen i Danmark i 2021 var årsag til en for tidlig død for ca. 3930 danskere.

Men luftforurening finder ikke kun sted udendørs. Faktisk finder den forurenede luft hver aften vej til dine lunger, når du står bøjet over kødgryderne og indånder stegeosen – i hvert fald, hvis du ikke har tændt for emhætten. Sådan lyder beskeden fra Kåre Press-Kristensen, som er seniorrådgiver i Rådet for Godt Indeklima.

Han opfordrer derfor til at tænde for emhætten før, under og efter madlavningen.

»Når vi tilbereder varm mad – især ved stegning, ristning, bagning eller friturestegning – dannes der mange sundhedsskadelige partikler. Vores målinger viser, at koncentrationen af forurening let kan nå 10-20 gange højere niveauer end på landets mest trafikerede veje i myldretiden,« fortæller Kåre Press-Kristensen og fortsætter: 

»Emhætten fungerer som boligens lunger. Ligesom vores lunger udånder CO2 og affaldsstoffer, skal emhætten sørge for at komme af med de sundhedsskadelige stoffer, som dannes under madlavning. Når luften blæses ud, siver der frisk luft ind i boligen.« 

Kåre Press-Kristensen er seniorrådgiver i Rådet for Godt Indeklima. Foto: Privat

Hvilke konsekvenser har det?

»Mens vi har fokuseret på forurening fra biler og brændeovne, har vi overset den store forureningskilde i vores køkken, som vi bruger hver aften. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at vi gennem 90 pct. af vores liv opholder os indendørs her på vores breddegrader. Partiklerne og tjærestofferne fra en bøf eller ristede grøntsager er de samme som dem, der er i tobaksrøg, så hvis vi ikke får udskiftet luften, bruger vi vores lunger som emhætte. Det giver øget risiko for hjertekarsygdomme, blodpropper, kræft og alvorlige luftvejssygdomme som astma, bronkitis og kol. Heldigvis kan vi reducere forureningen med en emhætte.«

Hvad er en god emhætte?

»Der er to typer emhætter: Dem med aftræk til det fri, som blæser forureningen ud af hjemmet enten gennem taget eller facaden, og recirkulationsemhætter, der suger luften op og bruger kulfiltre til at binde forureningen. Desværre har vi lavet utallige forsøg, der viser, at recirkulationsemhætter ikke virker. De fjerner ikke de sundhedsskadelige partikler. Derfor er de blevet forbudt i nybyggeri. De kan dog stadig købes til eksisterende bygninger, da de er billige og nemme at montere. Mange tror fejlagtigt, at de virker, fordi de støjer, men faktisk er det mere effektivt at lufte ud.«

Hvor meget skal man betale for en god emhætte?

»Man behøver ikke investere en formue. En almindelig emhætte med høj sugeevne virker fornuftigt i de fleste boliger, også i køkkenalrum. Her er det særligt vigtigt at have en god emhætte, da du ikke kan lukke døren til køkkenet, hvilket gør, at forureningen spreder sig til stuen. En god emhætte med aftræk til det fri i en almindelig prisklasse er tilstrækkeligt i langt de fleste boliger. Har man ikke allerede aftrækskanaler til det fri, kan det godt ende med en større udskrivning, da det kræver en ventilationstekniker, som skal bore huller i muren.« 

Er der regler for, hvor emhætten skal hænge?

»Jo højere emhætten hænger over komfuret, jo kraftigere skal den være. Hvis udsugningen er tæt på forureningskilden, altså blusset, fanger den mere os. I almindelige boliger placeres emhætter typisk ca. 60 cm over blusset. Hvis den er højere oppe, begynder røgen at sprede sig til siden, og så skal den suge kraftigere for at fange det. Men langt de fleste almindelige emhætter til standardpriser vil kunne klare det behov.« 

Kåre Press-Kristensen anbefaler, at man køber en emhætte med timer, så man kan indstille den til at slukke af sig selv, 10 minutter efter man er færdig med at lave mad. Arkivfoto: Jan Ove Kristensen

Hvad skal man være opmærksom på, når man bruger emhætten?

»Det kan lyde vanvittigt, men en vigtig ting at huske er, at emhætten skal tændes, før den virker. Mange danskere har en velfungerende emhætte, men bruger den ikke eller bruger den forkert. En årsag kan være støj; vi vil gerne kunne føre samtale uden støj, mens vi laver mad. Det er vigtigt at vælge en støjsvag emhætte, da det øger sandsynligheden for, at den bliver brugt på højere indstillinger. Mange emhætter har tre-fire trin, men ved de lavere indstillinger er sugeevnen begrænset. Mit råd er at købe en god emhætte i middelprisklassen med aftræk til det fri og være opmærksom på støjniveauet.«

Bør man udskifte sin emhætte?

»Vi har ingen store undersøgelser af, hvor meget en emhættes effektivitet reduceres med alderen. Nogle emhætter, vi har undersøgt, er 10-15 år gamle og fungerer stadig fortrinligt. Hvis man husker at vaske fedtfilteret og få en professionel til at vedligeholde kanalerne, så holder den nok længere.«

Hvad gør man, hvis man ikke har råd til en emhætte med aftræk eller bor i en fredet bolig?

»Det bedste råd er at lukke døren til køkkenet, åbne vinduet så meget som muligt og sørge for god udluftning under madlavning. Efter madlavningen bør man udlufte med gennemtræk i fem minutter, også selv om det kan være upraktisk om vinteren.«

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Hej verden!

1

High Street Retailers Pin Hopes On Discount Splurge In Black Friday Fever

0

UK Faces Two Decades of No Earnings Growth and More Austerity

0

High-Speed Traders In Search of New Markets Jump Into Bitcoin

0
Når videokonferencer skal spille: Professionelle løsninger gør forskellen

Når videokonferencer skal spille: Professionelle løsninger gør forskellen

2. April 2025
Liberal Alliance er åben for dansk deltagelse i fredsbevarende styrker i Ukraine

Liberal Alliance er åben for dansk deltagelse i fredsbevarende styrker i Ukraine

17. February 2025
DR fik klar advarsel:  Regnestykke gav ikke »nogen som helst form for mening« og ville afspore debat

DR fik klar advarsel: Regnestykke gav ikke »nogen som helst form for mening« og ville afspore debat

17. February 2025
Analyse: Først ville USA have penge. Nu handler det om værdier

Analyse: Først ville USA have penge. Nu handler det om værdier

16. February 2025

Recent News

Når videokonferencer skal spille: Professionelle løsninger gør forskellen

Når videokonferencer skal spille: Professionelle løsninger gør forskellen

2. April 2025
Liberal Alliance er åben for dansk deltagelse i fredsbevarende styrker i Ukraine

Liberal Alliance er åben for dansk deltagelse i fredsbevarende styrker i Ukraine

17. February 2025

Categories

  • ERHVERVSNYT
  • Ikke-kategoriseret
  • INNOVATION
  • ØKONOMI
  • VIRKSOMHEDSPROFILER

Site Navigation

  • Home
  • Advertisement
  • Contact Us
  • Privacy & Policy
  • Other Links
Nytherfra.dk

We bring you the best Premium WordPress Themes that perfect for news, magazine, personal blog, etc. Check our landing page for details.

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • ERHVERVSNYT
  • ØKONOMI
  • INNOVATION
  • VIRKSOMHEDSPROFILER

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In