22. jan. 2025 kl. 20:15
Et tweet fra USA’s nye præsident Donald Trump kan vende op og ned på rentemarkederne som et lynnedslag.
Lars NielsenFINANS
Chancen for, at renterne på flekslån falder, er steget markant. Men baggrunden er sørgelig.
Donald Trump’s trusler om told på varer fra EU kan få betydning for danske boligrenter. Efter en vis lettelse i de seneste dage, hvor told-truslerne ikke blev nævnt, buldres de nu ud for fuld styrke.
»Slår Trump hårdt med handelshammeren mod EU, vil det svække en i forvejen svag økonomisk vækst i Europa. Det vil give lavere korte renter, end der lige nu er lagt op til,« siger Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker hos Totalkredit.
Når væksten falder, har ECB kun ét våben, og det er at sænke renterne yderligere. Det gjorde ECB i flere år i så høj grad, at boligrenterne helt op til F5 blev negative. For et par år siden vendte billedet. Væksten buldrede derudad. Derfor hævede centralbanken renterne igen.
I første omgang vil rentesænkninger påvirke de korte renter. Hvorvidt de også kan trække renter på F5 og fast rente med ned, afhænger af hvor meget af Trump’s øvrige politik han gennemfører, og hvor hurtigt han gennemfører den, fastslår Sune Malthe-Thagaard.
»Det gælder hans planer om bl.a. skattelettelser, der kan pumpe en masse penge ud, hvis de ikke finansieres af besparelser. Det gælder også hans planer om at masseudvise udokumenterede immigranter,« siger Sune Malthe-Thagaard.
Begge dele kan få de amerikanske renter op, og det vil med stor sandsynlighed smitte af på danske renter med lang rentebinding såsom F5 og fast rente.
Totalkredit forventer, at F-kort-renten skal ned på 2 pct. til sommer, mens F3- og F5-renterne vil ligge omkring 2,3 pct. På de fastforrentede lån regner Totalkredit med at 3,5 pct.-lånet vil gøre comeback.
»Men Trump er kendt for at kunne rykke rentemarkederne med et tweet eller en pressemeddelelse, så det kan blive en bumpet vej derhen. Rammes vi af en hård handelskrig, vil i hvert fald F-kort-renten formentlig skulle længere ned end 2 pct.,« vurderer chefanalytikeren.
Han håber, at det er et oplæg til forhandling for at få andre indrømmelser igennem, eller at Trump ikke går alt for hårdt til værks.
»Uanset hvad viser det, hvilken usikkerhed, der er i øjeblikket. Jeg tror ikke, at det er i hans interesse at slå alt for hårdt, og at det derfor er en del af et forhandlingsoplæg. Det kan man i hvert fald håbe,« siger Sune Malthe-Thagaard.